Autenticitate vs masca

Societatea, familia si scoala ne invata ca trebuie sa fim intr-un anume fel, ca trebuie sa raspundem asteptarilor celorlalti. De foarte mici indicatiile de baza pe care le primim sunt de tipul: „Nu e voie…” si „Trebuie sa..”.

Orice ti-ai dori sa faci in viata asta pare-se ca exista o un portret robot predefinit si doar daca esti conform cu prototipul, doar daca esti asa cum „gura satului” a decis ca trebuie sa fii, poti indrazini sa visezi ca intr-o zi ti se va permite sa ajungi acolo unde vrei.

Ne este foarte puternic inoculata ideea interpretarilor si povestilor pe care le gereram in oamenii din jur prin orice gest cat de mic: „Daca faci asta lumea va zice ca ….”

Si astfel invatam mult prea devreme sa fim nu asa cum suntem noi ci asa cum vrem ca oamenii sa creada ca suntem. Ne punem masti si ne fabricam personalitati pe care le schimbam in functie de intentia pe care o avem fata de cel din fata noastra. Nu ne mai ramane timp sa fim prezenti in relatii, caci suntem mult prea preocupati de intrebari de tipul :”Daca o fac cutare lucru oamenii vor crede ca …. Ce si cum sa fac si sa spun ca sa le dau impresia ca sunt asa cum vor ei sa fiu?”

Alegem sa ne asumam anumite personalitati si facem tot ce putem ca sa ii convingem pe cei din jur ca asta suntem. Poate ai ales (constient sau mai putin constient, in functie de ce ai observat ca functioneaza) sa fi femeia vulnerabila, barbatul protector, tanarul ambitios, femeia de cariera, tipul amuzant, persoana vesela, omul spiritual, cel fara noroc … si lista poate continua la nesfarsit. Sau poate ai ales sa iti asumi tocmai rolul de „om nepasator la parerile celor din jur”. Dar oare asta esti tu cu adevarat sau doar asta? Daca personajul asta pe care il intretii nu ti-ar mai aduce atentia, iubirea, admiratia celor mai mult sau mai putin apropiati, cine ai fi?

Pe masura ce crestem ne pierdem exercitul autenticitatii. Ba mai mult, ajungem de cele mai multe ori adulti care nu stim cine suntem cu adevarat.

Daca la un moment dat in viata ai ajuns sa iti pui intrebarea „Cine sunt eu?” si ai pornit intr-o calatorie de descoperire profunda de sine vreau sa te felicit pentru curajul si puterea ta de a trece peste barierele ce ne-au fost inoculate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s