Este urgent! Dar iti aduce valoare?

Ritmul alert al vietii ce se deruleaza in jurul nostru ne prinde uneori captivi si ne face sa actionam pe principiul urgentei, sa facem ceea ce pare in momentul respectiv ca nu suporta amanare. Trecem din activitate in activitate presati de timp si ne pierdem focusul, lasam valul sa ne duca in directia lui si devenim supusii intamplarilor si crizelor.

Iti propun ca pentru un moment sa te opresti din activitatea ta, sa-ti iei un timp si sa te gandesti daca ziua de azi este ceea ce ti-ai fi dorit sa fie, dar saptamana trecuta? Cat de eficient esti si cum anume te indreapta actiunile tale de azi spre viziunea pe care o ai despre viitor?

managementul timpuluiStephen Covey defineste 4 sectoare in care se incadreaza activitatile nostre curente:                                                                                                                           Sectorul 1 – Important si Urgent – termene scadente, clienti furiosi, gestionarea provocarilor, intalniri.

Sectorul 2 – Important si Mai putin urgent – planirile de perspectiva, anticiparea provocarilor, delegarea, dezvoltare personala si profesionala.

Sectorul 3 – Lipsit de importanta si Urgent – lucruri imediate si presante, intreruperi, telefoane, anumite intalniri, o parte din corespondenta si rapoarte.

Sectorul 4 – Lipsite de importanta si Mai putin urgente – fleacuri, unele conversatii telefonice, diverse emisiuni tv,

Cel mai valoros este sectorul 2 – „secorul calitatii” – in zona aceasta planificam lucrurile cu adevarat valoroase si importante. Este zona in care iti definesit cum anume iti vei crea viitorul pe care ti-l doresti.

Cu adevarat ceea ce facem, de multe ori, in cursul zile este sa ne ocupam de acele lucruri care nu suporta amanare desi nu neaparat ne aduc un beneficiu pe termen mediu si lung. Multe activitati importante isi gasesc rezolvarea doar atunci cand ele devin urgente, dar in acest caz se pune intrebarea in ce masura sub presiunea timpului sunt ele indeplinire la cea mai buna calitate. De asemenea, nu tot ceea ce este urgent este si important!

Beneficiile decurg din a te focusa pe acele activitati care iti aduc valoare pe termen mediu si lung, dar pentru a te focusa pe ele este fundamental sa le cunosti, sa ti le definesti.

Ce anume iti doresti sa creezi in viitor? Si ce actiuni este necesar sa intreprinzi pentru a materializa visul tau? Cum arata ziua ta de maine gandita cu claritate din paradigma importantei actiunilor? Dar saptamana viitoare?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s