convingeri

Nu este o noutate pentru nimeni ca functionam de regula dupa programele care sunt in subconstientul nostru. Programele astea sunt acele filtre prin care am fost educati de familie,, societate si „opinia publica” sa vedem lumea si pe noi.

convingeri limitativeMare parte dintre ele se formeza in copilarie pana la varsta de 7 ani, dar creearea lor continua pe parcursul adolescentei si vietii de adult.

O parte ne sprijina. Este vorba despre acele convingeri care ne vorbesc despre calitatile noastre, despre ce este bun in lume si in viata si despre ce ne face fericiti. („Sunt destept”, „Familia mea ma iubeste”, „Sunt norocos”, „Oamenii sunt de incredere”, „Sunt puternic”, „Toate dorintele mele se implinesc”, „Dumnezeu ma iubeste” etc)

Cealalta parte insa ne saboteaza constant. Este vorba despre acele credinte care ne vorbesc despre limitele noastre, despre tot ceea ce se poate intampla rau, despre entitati superioare razbunatoare („Mereu am ghinion”,”Sunt sarac si asa voi fi mereu”,”Nu sunt sufient de competent”, „Oamenii sunt rai”, „Mereu mi se intampla lucruri rele”, „Oamenii bogati sunt rai”, „Nu merit sa fiu iubit”, „Dumnezeu ma pedepseste”).

Exista diverse metode prin care sa nu mai permitem convingerilor care nu ne ajuta sa ne influenteze viata. Prima si, cred eu, cea mai importanta este aceea de a le observa atunci cand ele apar. Pur si simplu sa fim prezenti la ele atunci cand se declanseaza, iar in felul acest nu ne vor mai putea controla.

Un lucru foarte important este sa avem grija cum anume ne programam de aici incolo. Care sunt mesajele media la care ne expunem, ce spun melodiilie pe care le ascultam frecvent, ce anume ni se transmite constant in familie si cercul de prieteni.

De asemenea, am putea acorda atentie la ceea ce ne spunem noi insine serios sau „in gluma”. Observ foarta multa ironie si auto-ironie in jur si ma intreb cum anume a glumi constant pe seama ta, a-ti asocia diverse adjective si „calitati” defaimatoare te vor ajuta sa ai viata de exceptie pe care susti ca o vrei? Inconstientul nu are simtul umorului. Spunandu-ti cu consecventa un lucru, cu mult inainte sa iti dai seama, programul va fi deja creat si instalat. Si apoi nu intelegem de ce lucrurile nu functioneaza in viata ….

Fiti prezenti la ce anume va conduce viata si fiti prezenti la modul in care va construiti credintele care va vor duce la experientele viitoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s